Ενημερώσου για τις νέες μεθόδους αντισύλληψης και προστάτεψε το σώμα σου.Προστάτεψε τον εαυτό σου.
Στην Ελλάδα ο ετήσιος αριθμός εκτρώσεων κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, δηλαδή έως και 40.000 εκτρώσεις περίπου, να αφορά νεαρά κορίτσια ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ των 16 ετών.
Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς σε περίπτωση που θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς. Η μητέρα σου, οι φίλοι σου, ο σύντροφός σου και ο γιατρός σου βρίσκονται πάντοτε στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή. Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη, πριν διαλέξεις τη μέθοδο που σου ταιριάζει, για αυτό μην νιώθεις ντροπή να μιλήσεις για το σεξ και την αντισύλληψη, δύο σημαντικά και αρκετά αλληλένδετα θέματα που - μεταξύ άλλων - αφορούν και στην υγεία σου.
H Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, προχώρησε στη δημιουργία επικεντρωμένης ιστοσελίδας (Prosexo.gr), με θεματολογία για την αντισύλληψη.
Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στην Ελλάδα, είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%,(σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%).
Ειδικότερα:
Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, με ποσοστό κοντά στο 40%.
Μάλιστα, το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη χρήση αυτής της μεθόδου αγγίζει το 20% ανά έτος, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.
Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους (λόγω μη ιδανικής χρήσης).
Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας.
Στο παρακάτω Link μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.